• Exploatarea Miniera Rm. Valcea

 • Luni – Joi: 7:30 – 16:00
  Vineri: 7:30 – 13:30

 • +40.250.731.903

 • office@salvil.ro

 • Obiective turistice în Ocnele Mari

  Fagul Miului

  Legenda spune ca Miu Haiducu, fiul unui pandur din oastea lui Tudor Vladimirescu, iesea la pradat in targurile de la Horezu, Muiereasca sau la Crasma lui Ilie Chioru, iar dupa fiecare lovitura se refugia in zona Ocnelor Mari, unde se ascundea in scorbura unui fag batran dintr-o padure aflata in zona. Legenda se pastreaza si astazi orice localnic iti poate arat drumul spre Fagul Miului- care inca exista, drumul pana la el fiind o adevarata incantare.

  Evantaiul

  „Evantaiul” este o formatiune geologica din tuf cretacic (roci calcaroase) de culoare alba, care se profileaza deasupra padurii de pe unul din dealurile care imprejmuiesc Ocnele Mari. Aceasta formatiune geologica a constituit motivatia declararii zonei din jurul sau rezervatie naturala.

  Penitenciarul

  Penitenciarul de la Ocnele Mari, dispãrut odatã cu surparea salinei, a reprezentat pânã în anul 1948 unul dintre centrele în care, alãturi de detinuti de drept comun, au fost încarcerati si membri ai Partidului Comunist din România, printre care si Gheorghe Gheorghiu- Dej. Dupã instaurarea regimului comunist, penitenticiarul a devenit unul dintre cele mai importante lagãre de concentrare a luptãtorilor din Miscarea Nationalã de Rezistentã Anticomunistã.

  Unul dintre cele mai semnificative figuri intelectuale încarcerate la Ocnele Mari a fost si gânditorul Petre Tutea. De numele acestuia se leagã unul dintre putinele evenimente fericite din istoria puscãriei, si anume încetarea procesului de reeducare, ca urmare a protestului înaintat de Tutea directorului penitenciarului, prin care ameninta cu sinuciderea în masã a tuturor detinutilor politici. Evenimentul se petrecea prin anul 1958, când conducerea de stat a luat hotarârea de a înfiinta un centru de reeducare pentru minori (cunoscut ca scoalã de corectie), dar scopul fiind acoperirea detentiei politice care exista în continuare însã sub denumirea de „drept comun”. Nimeni din localitate nu îndrãznea sã spunã ce se petrece acolo si nimeni nu „vedea” cãruta puscãriei care ducea mortii la cimitir.

  La Ocnele Mari au fost exterminati prin împuscare o serie de figuri însemnate ale intelectualitãtii românesti si oameni simplii, legati de idealul luptei anticomuniste, îngropati ca anonimi în cimitirul Bozeasca. Penitenciarul rãmâne în istoria României drept unul dintre cele mai dure centre de detentie, unde conditiile insuportabile contribuiau decisiv la distrugerea psihicã si fizicã a detinutului.

  Castrul roman Buridava

  Castrul roman Buridava este situat în zona suburbanã Stolniceni a municipiului Râmnicu Vâlcea.

  Castrul a fost construit în jurul anului 103, dupã primul rãzboi dintre daci si romani, pe amplasamentul unei foste tabere militare de corturi.

  Castrul era dotat inclusiv cu bãi termale, descoperite prin anii 1950. Terma romanã, singura constructie descoperitã pânã acum din castrul roman de la Buridava, va fi restauratã.

  În zona cetãtii Buridavei a fost descoperitã o necropolã unde s-au gãsit diferite obiecte cu valoare arheologicã precum: ulcioare, cesti si blide din lut ars si un mare depozit subteran de cereale, construit în tuful calcaros al dealului.

  Situl arheologic de la Buridava este inclus în Lista monumentelor istorice 2004 din Judetul Vâlcea la Nr. Crt. 182, Cod lmi 2004: vl-i-s-a-09580 ca: „Buridava Romanã” sec. II – III.