Mănăstirea Arnota este ctitorită de Matei Basarab, având o vechime destul de înaintată, datând din anii 1633. Potrivit istoricilor, mănăstirea Arnota a fost clădită pe ruinele unor alte biserici încă necunoscute.
Cu toate că cel care a ctitorit-o este Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu a fost cel care i-a ridicat pridvorul şi turla, dar şi cea mai importantă operă a acesteia – catapeteasma. Încă de la intrare putem observa urmele celui care a construit o parte din elementele sale esenţiale, pe ușă fiind inscripţionate următoarele cuvinte scrise în limba slavonă: “Aceste uşi le-a făcut Constantin Brâncoveanu vel-logofăt”.
Chiar dacă Mănăstirea Arnota nu este o construcţie prea mare, în realitate aceasta îşi păstrează şi astăzi arhitectura destul de simplă, având o turlă destul de înaltă, un pridvor în care elementele structurale conserva stilul brâncovenesc. Picturile sale o disting a fi printre cele mai interesante şi valoroase mânăstiri din ţară.
Obiective principale de vizitat la Mănăstirea Arnota:
În interiorul Mănăstirii Arnota se află mormântul lui Matei Basarab.
Adresa Mănăstirea Arnota din satul Bistrița:
Localitate: satul Bistrița, comuna Costești, județul Vâlcea
Strada: –
GPS: 45.196676, 24.044695
Cum se ajunge la Mănăstirea Arnota:
Folosiți DN Râmnicu Vâlcea – Targu Jiu.
Un alt reper pe care îl puteți lua în considerare, este că la Arnota se poate ajunge dinspre Mânăstirea Bistrița, pe un drum de piatră, dupa o distanță de 6 kilometri